Praktijk Berdine
Reflexintegratie & meer

Wat zijn reflexen?

Een reflex is een impuls. Een automatische, ongecontroleerde reactie op een prikkel. Bijvoorbeeld het terugtrekken van je hand als je iets heets voelt. Reflexen zijn nodig om te overleven.

Deze eerste (primaire) reflexen ontstaan tijdens de zwangerschap. Ze helpen de baby om geboren te worden en de eerste maanden te overleven.

In de baarmoeder werken reflexen aan evenwicht en beweging. Hierdoor ontwikkelt het zenuwstelsel zich. De zenuwbanen versturen signalen door het lichaam.  Zintuiglijke informatie, zoals evenwicht, voelen, zien, horen en ook beweging wordt door de zenuwbanen verstuurd en aangestuurd.

De automatische bewegingen gaan over in bewuste bewegingen. De meeste primaire reflexen worden in het eerste levensjaar geïntegreerd. Posturale reflexen blijven actief. 

Wat veel mensen niet weten is dat bij bijna iedereen een aantal primaire reflexen actief blijven. Dat is op zich niet erg, zolang je er geen last van hebt.

Maar veel mensen en vooral ook kinderen, hebben er wel last van. Vaak zonder dat ze het in de gaten hebben, omdat ze niet weten wat reflexen zijn en wat ze doen.


Reflexen & symptomen